Met deze 'Frequently Asked Questions" hopen we een antwoord te geven op praktische vragen rondom het spelen van in de KNLTB competitie.
Ik kan de uitslagen niet invoeren. Heb ik daarvoor rechten nodig?
Om uitslagen te mogen invoeren moet u hiervoor rechten krijgen. Deze rechten worden voor een beperkte periode en competitie uitgedeeld. De competitieleider van WLTV zal voor aanvang van de competitie de captains/coaches deze rechten geven.
Hoe werkt dat invullen van die uitslagen?
Klik hier voor de nieuwste handleiding in PDF formaat (versie 03.03.16)
Ik krijg mijn team niet compleet. Mag ik uitwijken naar de eerstvolgende inhaaldag?
Nee. Wedstrijden mogen alleen eerder gespeeld worden dan de geplande datum. En dan alleen wanneer de tegenstander akkoord gaat.
Kan ik dispensatie voor 2x spelen aanvragen zodat deze speler bij ons kan invallen?
Dispensatie voor 2x spelen in een speelweek betekent dat deze speler minstens 4 maal in beide competities moet spelen. Dus niet om 'zo maar in te vallen'. En bovendien moet die worden aangevraagd voor de competitie begint, via de VCL.
Ik heb dispensatie. Dan mag ik toch invallen ?
Dispensatie wordt uitsluitend verleend voor de twee aangevraagde competities en niet om “ergens” een keer in te vallen. Dus 2 specifieke teams, en geen andere. Invallen is niet meer mogelijk.
Op welke dag van de week begint een “speelweek”
Een speler mag, wanneer geen dispensatie is aangevraagd, maar één maal per speelweek voor een team uitkomen. De speelweek loopt van maandag t/m zondag. Zie ook het overzicht met speeldata. Let op: Een wedstrijd die eerder is gespeeld dan oorspronkelijk gepland telt wel voor de speelweek waarin deze oorspronkelijk gepland stond. En ook: Wedstrijden die van een feestdag op zondag (pasen) verplaatst worden naar de maandag tellen nog steeds voor de voorgaande speelweek.
Welke speler(s) mogen bij ons invallen?
U heeft de keuze uit niet-competitie spelers en competitie spelers.
Een speler die dit seizoen (nog) niet heeft gespeeld, mag invallen, als hij/zij ongeveer dezelfde speelsterkte heeft. Zie volgende alinea.
Competitie spelers: Een speler die minstens één keer voor een ploeg gespeeld heeft geldt in deze als competitiespeler. Competitie spelers die in dezelfde speelweek al gespeeld hebben mogen niet invallen. Voor invallen kan geen dispensatie worden aangevraagd.
Bovendien mogen spelers maximaal één keer uitkomen in een hogere ploeg (klasse sterkte voor die competitie is meer dan 0,5 punt lager dan de klasse sterkte van de eigen competitie).
Met welke regels moet ik rekening houden bij invallen van een speler?
Dat zijn er enkele. De KNLTB heeft hierover onlangs een leesbaar memo opgesteld: dat vind je hier.
Iemand anders in ons team is captain, moet ik iets doen?
Graag zo snel mogelijk melden aan de VCL via [email protected]. De captain wordt vermeld als contactpersoon bij de uitnodiging van de tegenstanders en krijgt rechten om de uitslagen in te voeren. Dit later aanpassen is onnodig dubbel werk.
We hebben zóveel blessures, we willen ons team terugtrekken. Kan dat nog?Tot 1 maand na de aanmelding bij de KNLTB kan terugtrekken kostenloos. Tot publicatie van de indeling kost terugtrekken € 115. Staat het wedstrijdprogramma eenmaal op de site, dan kost terugtrekking € 225.
Er zijn tijdens de wedstrijd dingen gebeurd waar we het niet mee eens zijn, kunnen we bezwaar maken?
Met het tekenen van het uitwisselingsformulier gaat u akkoord met het spelen van de partijen door genoemde spelers en in de combinaties zoals aangegeven (dus pasjes en opstelling goed controleren voor ondertekening). Daar kunt u geen bezwaar meer op maken. Andere onregelmatigheden moeten zo snel mogelijk na de wedstrijd doch uiterlijk binnen één week gemeld worden bij de VCL via [email protected]. Deze kan dan zo nodig een protest indienen bij de bond.
De tegenstander komt maar niet opdagen. Hoe lang moeten we wachten?
Als de captain er is, wordt het team geacht aanwezig te zijn. Het is dus mogelijk dat andere ploegleden later op komen dagen. Eén uur na de gepubliceerde aanvangstijd mag het thuis spelende team het park verlaten en dat melden op het wedstrijdformulier. Bij WLTV willen we vooral winnen door het spelen van tennis dus zullen we altijd contact hebben met de captain van de tegenstander en alles in het werk stellen om de wedstrijd door te laten gaan.
De tegenstander heeft te weinig banen, het schiet niet op! Moeten we dat accepteren?
De tegenstander moet binnen één uur na het gepubliceerde aanvangstijdstip een baan ter beschikking hebben, anders mag u – regelementair- het park verlaten.
Een speler die in de Enkel en Dubbel speelt blesseert zich tijdens de Enkel. Mag ik voor de Dubbel iemand anders opstellen?
Alleen als de captain van de tegenstander akkoord gaat. Anders moet de partij gewonnen gegeven worden.
Een speler die opgesteld staat is niet beschikbaar op de inhaaldag om de resterende partij te spelen. Mag ik iemand anders opstellen?
Alleen als de captain van de tegenstander akkoord gaat. Anders moet de partij gewonnen gegeven worden.
Wanneer moet de nieuwe speelsterkte worden gebruikt in de (winter-)competitie?
De nieuwe speelsterkte (die meestal begin november wordt berekend) geldt voor en vanaf het nieuwe jaar, per 1 jan. De teamopstelling in de wintercompetitie moet dus vanaf 1 jan. volgens de nieuwe speelsterktes worden gedaan. Tot 1 jan. dus nog op basis van de oude speelsterkte.
Wat is Compact Spelen?
Compact spelen. Het is dé oplossing om de competitie beter planbaar en, volgens de KNLTB, aantrekkelijker te maken. Compact Spelen betekent een wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil) als het tot een derde set komt. Bij 40-40 wordt meteen beslissend punt gespeeld. In 2017 kiezen alle clubs zelf - per speeldag - of ‘Compact Spelen’ geldt voor hun thuiswedstrijden. Meer over hoe te spelen bij 40-40 lees je in de volgende nieuwsbrief.
Waarom ‘Compact Spelen’?
‘Compact Spelen’ zorgt dat de partijen minder lang duren en beter planbaar zijn. Dit zou voor WLTV met name in het weekend wat extra ruimte opleveren. Op de competitieavonden levert dit echter geen extra ruimte op.
WLTV heeft daarom dit jaar gekozen om bij thuiswedstrijden voor senioren niet compact te gaan spelen.
Hoe weet je of ‘Compact Spelen’ geldt?
In de eerste plaats kan je het voor aanvang van de competitie zien via de wedstrijddetails op MijnKNLTB. Daarnaast ontvangen clubs die kiezen voor ‘Compact Spelen’ van de KNLTB een promotiepakket. Zo kunnen ze op de betreffende speeldag in het clubhuis en op het park kenbaar maken dat ‘Compact Spelen’ die dag geldt. Ook als bezoekende partij weet je dit dus voordat je partij begint!
Staat uw vraag er niet bij? Mail dan de [email protected]
TC WLTV